FAQ

1. Hvordan skal jeg gå frem for å skaffe bolig?

Når du vet hvilket studiested du har kommet inn på, kan du ta en titt i Boligguiden og få en oversikt over de ulike områdene i Bergen.

 

Dersom du er tidlig ute, kan du søke om studentboliger på SiB sine sider. Du kan også se på finn.no, hybel.no og uninite.com om du finner noen leiligheter som virker interessante.

 

Ta kontakt med utleier og avtal visning. Ikke lei usett!

 

Dersom du ikke finner noe eller ikke kommer i kontakt med utleier, kan du legge inn en annonse om deg selv gratis på hybel.no under ”Ønskes leid”. Her kan du skrive om deg selv og at du ønsker bolig. Noen utleiere tar seg ikke bryet med å legge ut utleieannonser selv, og foretrekker å finne leietakere selv på denne siden. Mer utfyllende om hva en slik annonse kan inneholde finner du under spørsmål 10. 

 

Før du går på visning, kan du ta en titt på sjekklisten utformet nettopp til deg som lurer på hva du bør se etter.

 

Før du inngår en avtale, kan du med fordel oppdatere deg om husleieloven her.

 

2. Hvem kan jeg kontakte dersom jeg trenger juridisk hjelp?

Jussformidlingen tilbyr gratis rettshjelp innenfor de fleste rettsområder. De bistår gjerne dersom du har noen spørsmål eller trenger bistand. De holder til på Sydneshaugen 10. Telefon: 55 58 96 00. Se deres hjemmeside for mer informasjon. Du kan også lese brosjyren om husleierett utformet av Jussformidlingen.

 

3. Jeg vet ikke hvordan en leiekontrakt skal utformes. Kan dere hjelpe meg med dette?

Forbrukerrådet har utformet en husleiekontrakt som følger husleieloven. Det anbefales å ta en titt på denne før du signerer en kontrakt. Denne finner du her.

Mer om de ulike leieavtalene finner du her.

 

4. Bør jeg ta med meg noe når jeg går på visning?

Forbrukerrådets husleiekontrakt kan være nyttig å ta med på visning, eller hvert fall ta en titt på før du går på visning. Da får du et lite innblikk i hva en leiekontrakt faktisk bør inneholde.

Det er også utformet en sjekkliste som du kan ta med deg på visningen.

 

5. Hva bør jeg spørre utleier om på visning?

Ta en titt på sjekklisten som er utformet spesielt til deg som skal på visning.

 

6. Brannsikkerhet er viktig. Hva bør jeg være spesielt oppmerksom på når jeg går på visning?

Det er sant at brannsikkerhet er viktig, og dette er noe av det du bør være mest kritisk til når du går på visning. Les nøye gjennom punktene i disse dokumentene:

Brannbrosjyre

Sjekkliste visning

 

7. Hvor kan jeg orientere meg om kollektivtilbudet og de ulike avstandene i Bergen?

Boligguiden er utformet nettopp til deg som ikke enda har helt oversikt over Bergen, og som ønsker å lære mer om de ulike områdene i byen. Her står det litt om avstander fra Torgallmenningen (som er midt i byen) og kan være nyttig som et hjelpemiddel når du er på boligjakt.

Informasjon om kollektivtilbudet i Bergen, finner du på www.skyss.no.

 

8. Hva er reglene for betaling av depositum?

Det er viktig at depositum betales inn på en egen depositumskonto. Utleier dekker alle gebyrer ved opprettelse av denne kontoen. Mer om regler rundt depositum finner du her.

 

9. Hvordan kan jeg få tak i studentbolig?

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har studentboliger tilgjengelig flere steder i Bergen. De har boliger som passer til de fleste, og dette er som regel billigere enn å leie på det private markedet. Her må du være ute i god tid for å få plass, og på de mest populære stedene kan det være vanskelig å få seg bolig. Følg med på søknadsfrister og finn mer informasjon om studentboligene her.

 

10. Jeg har nå kontaktet utallige utleiere uten å få noen respons. Har dere noen tips til hva jeg bør gjøre?

Du kan utforme et skriv om deg selv hvor du forteller hvem du er og hva du driver med. På hybel.no er det gratis å legge ut en slik annonse om seg selv under ”ønskes leid”.  Ta en titt på hva andre folk skriver om seg selv her.

 

Tips til hva et slikt skriv kan inneholde:

Du kan gjerne uttrykke at du er en sikker betaler og rolig person dersom det er tilfellet. Har du en jobb ved siden av studiene? Nevn dette.

 

Legg gjerne til et bilde av deg selv.

 

Ikke-røyker? Skriv dette.

 

Skriv hva du er ute etter. Korttids- eller langtidsleie? Har du en makspris på husleie? Bofellesskap eller egen leilighet? Har du noen preferanser vedrørende beliggenhet?

 

Har du gode referanser fra tidligere leieforhold? Dette kan være en fordel å ha med.