De ti boligvettreglene

Nedenfor finner du ti boligvettregler som er utformet til deg som er på boligjakt. Dette er nyttige tips både når du leter etter bolig og når du skal inngå en leiekontrakt.

 1. Ikke lei usett
  Vi anbefaler alle å gå på visning for å avdekke boligens tilstand. På denne måten kan man unngå ubehagelige overraskelser ved innflytting. Ta gjerne med en venn på visningen for å få et annet synspunkt på leilighetens tilstand og leieforholdet for øvrig.
 2. Eventuelt depositum skal settes inn på egen depositumskonto
  Kostnadene ved opprettelsen av kontoen skal dekkes av utleier.
 3. Kartlegg hva som er viktigst for deg ved leie av bolig
  Er du villig til å betale ekstra for å bo sentralt, hvor stor må leiligheten være og vil du bo alene eller sammen med andre?
 4. Legg ut en annonse om at du ønsker å leie bolig
  Flere boliger legges aldri ut for leie. Enkelte utleiere foretrekker å kontakte potensielle leietakere selv. Annonsen kan inneholde en beskrivelse av deg samt dine forventninger til boligen, slik som pris, beliggenhet og størrelse. Det er gratis å legge ut slike annonser på www.hybel.no.
 5. Undersøk hva som er inkludert i leien
  Dette kan være strøm, oppvarming, internett, kabel-TV og liknende.
 6. Sett deg inn i regelverket
  Husleieloven begrenser hva som kan avtales i husleiekontrakten, hvor mye leien kan økes og hvor ofte dette kan skje. Loven inneholder dessuten regler om oppsigelse av leieforholdet. Jussformidlingen har en informativ brosjyre om husleierett, og du kan finne det du trenger å vite om husleieloven på www.lovdata.no.
 7. Inngå leiekontrakten skriftlig
  Eventuelle uenigheter om hva som ble avtalt kan enkelt løses ved å vise til kontrakten. For eksempel bør utleiers muntlige løfter om reparasjoner eller utbedringer skrives inn i kontrakten. Husk å lese gjennom kontrakten før denne signeres. Merk deg særlig adgangen til oppsigelse og ansvaret du påtar deg som leietaker.
 8. Tegn innboforsikring
  Det er ikke sikkert at dine verdier er dekket av innboforsikringen til dine foreldre. Undersøk forsikringsvilkårene selv eller kontakt forsikringsselskapet.
 9. Ta bilder av leiligheten når du flytter inn
  Bildene vil dokumentere leilighetens tilstand ved starten av leieforholdet. Slik kan man eventuelt unngå å holdes ansvarlig for skader tidligere leietakere har påført leiligheten.
 10. Ha is i magen
  Utleiemarkedet er hett i tiden rett før studiestart, men ikke la deg stresse av dette. Ikke skriv under på det første og beste du finner. Selv om du ikke får drømmeleiligheten ved første anledning, kan du si opp leieforholdet og flytte. Alt ordner seg til slutt.